Távolról letisztult, közelről részletgazdag stílus a Basic Collection bútoraival!

Mi volt a megrendelői igény a Yamánál? Mire szólt a megbízás?

Egy japán konyhán alapuló étterem, ami az éjszakai bár funkciót, bulit is ki tudja elégíteni.

Mennyire volt nehéz megfelelni a kihívásnak? Hogyan tudtad megjeleníteni egy konyha jellegét, ízvilágát, stílusát a tereken, dizájnelemeken keresztül?

Egy távolról nézve minimalista, letisztult, közelről nézve részletgazdag helyet terveztünk. Ez jellemző a japán belsőépítészetre. Ennek megfelelően a teret is a végletekig letisztítottuk, és egy egyszerű, homogén, szürke vakolással és a gépészet teljes elrejtésével engedtük érvényesülni a kapott tér szépségét.

Amikor egy éttermet, bárt tervezel hogyan néz ki a munkafolyamat, mikre kell kiemelten odafigyelni?

A folyamat egyszerű. Legyen egy tökéletesen működő alaprajzi és gépészeti koncepció. Erre épüljön fel egy olyan design, ami tükrözi a kívánt étterem stílusát. Végül készüljön el egy kiviteli tervdokumentáció, amiben a nehézségek ellenére nem térünk le az útról és “nem rántjuk félre a kormányt”.

A dizájn nem csak a külső megjelenésről szól, a funkcionalitás épp olyan fontos. Mit gondolsz, milyen egy jó vendégtér?

Ahol az élményt nem zavarja meg semmi. Nem zavaró a gépészet hangja, szele, látványa, kényelmesek a bútorok, jó az ergonómia. Ezt most a Basic Collectionnel történt közös munka során sikerült tökéletesen megvalósítani. A vendég és a személyzet is jól érzi magát benne. Tehát a működés és a funkció hagyja érvényesülni a designt, és így a vendégélményhez maximálisan hozzá tud járulni.

 

Közel áll hozzád ez a stílus? Mi volt a kihívás számodra ebben a projektben?

Szeretek ázsiai helyeket tervezni. Úgy alakult, hogy az elmúlt egy évben három ilyen irányú megbízást is kaptunk. A Tokio volt az első, a Yama a második, és most dolgozunk egy harmadik japán konyhán alapuló helyen. A kihívás pont abban rejlik, hogy ezek a helyek nagyon “japánosak” legyenek, de mégis nagyon különbözzenek.

 

Mi volt a fő szempont a bútorválasztásban?

Olyan darabok kiválasztása, amelyek harmonizálnak a dizájnnal. Messziről minimál, közelről részletgazdag, és ergonómikus.

 

Már évek óta dolgozol a Basic Collection-nel. Milyen a közös munka?

15 éve. Az első munkánk a Symbol volt 2007-ben. Szerintem ennél többet nem is kell mondanom.

A képen: Bara Ákos, Bara Design Studio vezető tervezője és Koczka Nóra, Basic Collection Kft. cégvezetője

Mely helyekre, éttermekre vagy a legbüszkébb?

Mindig arra, amin éppen dolgozom. De ha visszanézek nem a designt értékelem, hanem azt, hogy ha jól működnek a helyeink és a tulajdonosok boldogan üzemeltetve pénzt keresnek bennük. Magyarul azokra, amit az élet igazán visszaigazol.

 

 

Interjú: Octogon Deco 2022/1.

Fotó: Végel Dániel

További fotók és projektleírás az étteremről ITT található.

Tetszik ez a bejegyzés?

Lépjen kapcsolatba velünk

    Név *
    Telefon *
    E-mail *

    Thank You!

    Our manager will contact you shortly!