Scroll to the top

Kertész Imre Intézet

INFORMÁCIÓ

Projekt

Kertész Imre Intézet

Helyszín

Budapest

Év

2020

Tervező

Ficzere Anett (Muzsai-Ficzere)

TÖRTÉNET

A Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre – valamint Arthur Koestler, Petri György, Pilinszky János és Sziveri János – hagyatékát, hagyatékrészeit gondozó intézetnek, kultúrtérnek és korszerű archívumnak helyet adó villa rekonstrukciójában a beruházó részéről elsődleges szempontként fogalmazódott meg, hogy a századfordulós szellemiségnek egy mai, modern, nagyon is 21. századi felújítása és továbbgondolása valósuljon meg.

A tervezés egészét orientáló megrendelői igény volt továbbá, hogy a ház minden részletében érződjön, hogy ez nem az akkori állapot, hanem a századfordulós szellemiségnek egy mai, modern, nagyon is 21. századi felújítása és továbbgondolása. Így jött létre az az art deco–modern-fúzió, mely finom részleteivel és igényes anyaghasználatával állít emléket a nagyszerű elődök minőségi iparművészetének. Az összekötő szál az épület minden szögletében más és más léptékben és részletezettségben felbukkanó geometrikus motívum, amely mind a magyar, mind az amerikai art deco-motívumvilágot idézi. Az anyaghasználat és a színvilág a századelő és az art deco hagyományait követve természetesen a fekete-fehér-arany harmóniájára épül. Ettől a fogadószinti hall bútorzata tér csak el, ahol a középre helyezett ülőbútorok lilásan vibráló színei új fókuszt adnak a korhű helyreállításnak. Ugyancsak a 21. század áramvonalas dizájnjának és a századelő míves részletgazdagságának kontrasztja érvényesül a hajdani étkező hullámzó stukkódíszes boltozata alatt álló piros Bogányi-zongora esetében.

Az intézet létrehozását és a méltó székház megvalósítását mindig is szívügyének tekintő megrendelő minuciózus alapossággal ügyelt arra, hogy egy olyan többfunkciós archívum, kutatóhely és kulturális tér jöjjön létre, amely méltó a polgári hagyományokat minden körülmények közt megőrző Kertész Imre képviselte. És ehhez a Basic Collection is hozzájárulhatott a bútoraival!

 

 

Célunk, hogy ügyfeleinkkel és gyártóinkkal hosszú távú kapcsolatot alakítsunk ki.

Írjon nekünk!