A tervezés egészét

orientáló megrendelői igény volt továbbá, hogy a ház minden részletében érződjön, hogy ez nem az akkori állapot, hanem a századfordulós szellemiségnek egy mai, modern, nagyon is 21. századi felújítása és továbbgondolása. Így jött létre az az art deco–modern-fúzió, mely finom részleteivel és igényes anyaghasználatával állít emléket a nagyszerű elődök minőségi iparművészetének. Az összekötő szál az épület minden szögletében más és más léptékben és részletezettségben felbukkanó geometrikus motívum, amely mind a magyar, mind az amerikai art deco-motívumvilágot idézi.

Az anyaghasználat és a színvilág a századelő és az art deco hagyományait követve természetesen a fekete-fehér-arany harmóniájára épül. Ettől a fogadószinti hall bútorzata tér csak el, ahol a középre helyezett ülőbútorok lilásan vibráló színei új fókuszt adnak a korhű helyreállításnak.

Ugyancsak a 21. század áramvonalas dizájnjának és a századelő míves részletgazdagságának kontrasztja érvényesül a hajdani étkező hullámzó stukkódíszes boltozata alatt álló piros Bogányi-zongora esetében.

Az intézet létrehozását és a méltó székház megvalósítását mindig is szívügyének tekintő megrendelő minuciózus alapossággal ügyelt arra, hogy egy olyan többfunkciós archívum, kutatóhely és kulturális tér jöjjön létre, amely méltó a polgári hagyományokat minden körülmények közt megőrző Kertész Imre képviselte. És ehhez a Basic Collection is hozzájárulhatott a bútoraival!
Megszakítás